НАСЛОВНА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СВЕ ВЕСТИ
ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ 2019

 

        У  субору 19. октобра, на платоу испред Библиотеке „Политика“ одржана је седма по реду манифестација „Плодови Рађевине“.Као и протеклих година,организатор догађаја била је ТСО Крупањ а генерални покровитељ општина Крупањ. Леп сунчан дан, велики број посетилаца и рекордан број излагача, овогодишњу манифестацију чине једном од најуспешнијих до сада. Различити производи могли су се видети на тезгама, а излагача је било из целе Србије  па и из Босне и Херцеговине.

    Програм је био различит, састојао се из излагачког дела који је обухватао излошбу пољопривредних производа, зимнице, меса , меда, домаће радиности, печурака и различитих воћних ракија. У кулинарском делу организовано је троструко такмичење и то у кувању гулаша ловачког, гулаша од гљива и пасуља. По први пут у оквиру манифестације одржана је „Фићијада“, изложба најпопуларнијег аутомобила на овим просторима, учествовало је 30 популарних „фића“. Такође за најмлађе одржано је и такмичење у занимљивим игрицама,за најмлаће и за ученике основних школа. Организоване  су изложбе „историја Крупња“ са освртом на рударство, ликовна изложба радова ученика основне школе и изложба плодова природе коју су приредили малишани из дечијег вртића.

    Подељен је и велики број награда за учеснике и излагаче. А награђени су ;поклон пакетима трговине „Гомекс“, ученици Основне школе, предшколске установе и вртића. Најстарији учесник манифестације је Момир Ђукановић из Крупња а најмлађи Петра Лазаревић , такође из Крупња. За најклинца, у оквиру такмичења које је одржано на новоотвореном дечијем игралишту проглашен је Лазар Кикановић. Додељена  је и награда за најлепше двориште, овогодишњи победник је Славица Кодић. Победници спортских игара за треће и четврте разреде су  Огњен Гошић, Јелена Прокопић и Нађа Живановић. У конкуренцији петих и шестих разреда најбоље резултате постигли су  Кристијан Тодоровић, Јована Средојевић и Николина Нешковић. Признање за највернијег уччесника манифестације добио је Новак Стакић из Томња. Газдинство Стакић своје производе излаже од прве манифестације „Дани кромпира“ све до данас. Меморијална награда додељена је породици Нешковић у знак сећања на Младена Нешковића једног од идејних твораца такмичења у кувању гулаша.

    У оквиру поставке „Историја Крупња“, рудари Крупња додели су изузетно вредне књиге Библиотеци „Политика“, Гимназији  у Крупњу и историчарима Младену Стефановићу и Ивану Ђурђевићу, они су своје награде уступили Гимназији у Крупњу.

    Награду за најтежи вргањ  добила је Лена Трајковић, најтежи кромир „Јагодња“ Д.О.О. из Крупња а за најтежу бундеву Петровић Драган из Томња.

      Највеће интересовање побудила је додела наградеа за такмичења у кувању гулаша, пасуља и гљиварског гулаша. А резултати су следећи: у кувању гулаша,треће место екипа Јања из Јање, друго место екипа Јутарња кафа из Крупња апобедичка екипа је Јован Ђукић из Крупња.

     Најбољи гљиварски гулаш скували су  по редоследу: за треће место Гљивари „Печурка“ Крупањ, за друго место гљивари „Власотинце“ за победника ресторан „Sunset 1999“ из Београда.

     Најбољи   у кувању пасуља су . треће место Печењара код Јове из Бранковине, друго место Ујкини Вајати из Костајника а прво место и победу однео је Независни синдикат полиције из Крупња.

        Директор Туристичко-спортске оргазије општине Крупањ са својим сарадницима, захваљује се свим спонзорима на подржци као имедијима који су извештавали са овог догађаја а посебно дописништву Ртс-а из Лознице чији је прилог са манифестације уврштен у национални Дневник. Манифестација ће наредне године бити допуњена са додатним садржајима који ће резултирати још бољом посетом и развојем манифестационог туризма у нашој општини.

ТСООК